Vinarija Poljoprivrednog fakulteta – kad teorija dobije poetični smisao u praksi

Studenti Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu imaju veliku sreću što tokom studiranja imaju priliku da znanje stečeno na predavanjima i vežbama primene u praksi. Na 86 hektara obradivog zemljišta ogledno dobra “Radmilovac” smešteni su voćnaci, vinogradi, brojne ratarske kulture, ali i Centar za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju (CEFAH). Studenti učestvuju u proizvodnji, sadnji, rezidbi, berbi i svim drugim praktičnim aktivnostima koje su sastavni deo agrara. Na ovaj način, upoznaju se bliže sa svojom strukom, ali i sa izazovima koje poljoprivrednici imaju na terenu. U okviru oglednog dobra posluje i vinarija, čiji potpis nose desetak vinskih etiketa, ali i rakije i druga pića. 

Istorijat oglednog dobra “Radmilovac”

Sredinom prošlog veka, zadužbinar Milan Vukićević je Univerzitetu u Beogradu ostavio značajan deo svog imetka. Osim nekoliko nekretnina u centru Beograda, testamentom iz 1941. Univerzitetu je pripalo i imanje u Vinči, koje je dobilo ime po Milanovoj supruzi  – Radmili. Zahvaljujući ovom zadužbinaru, danas beogradski Univerzitet može da se pohvali jednim od najznačajnijih dobara u jugoistočnoj Evropi, koje čuva vredne gene agrarnih vrsta i na godišnjem nivou porizvede neverovatnih 20.000 litara vina. Svake godine se deo ove količine odvoji i sačuva u pozamašnoj fakultetskoj arhivi. O radmilovačkom podrumu vina je godinama brinuo profesor Jović, koji je razvio etiketiranje i prodaju ovih vina.

 Topli ambijent fakultetskog vinskog podruma

Vina ovog podruma nose nazive inspirisane fakultetskim životom, pa tako imamo “Indeks” (barikirani Sauvignon blanc), “Akademik (Pinot noir), “Rektorsko” (Cabernet Sauvignon). Radmilovački Merlot “Legat” nazvan je u znak sećanja na legat Milana Vukićevića. Vina se mogu degustirati i kupiti u prodavnici Oglednog dobra Poljoprivrednog fakulteta “Radmilovac”, ali i u “Burencetu”, simpatičnoj radnjici koja se nalazi u sklopu fakutleta, u Zemunu.

Danas se o podrumu i vinima stara Sonja Jović, enolog. Sa njom smo razgovarali na temu fakultetskih vina  i saznali da naziv vina “Pijafa” znači kas u mestu, i inspirisano je vranim konjima. “Virino” je predstavnik sorte Chardonnay, a sam naziv vina ima poreklo u evropskom esperanto jeziku. Naime, virino znači žena, dama, a ujedno je i naziv jedne vinčanske figurine. “Virinos” (gospodin, muškarac) je zrela, barikirana verzija radmilovačkog Chardonnay-a. 

Među brojnim sortama vinove loze koje se neguju i uzgajaju na ovom imanju, nalaze se i one koje su rezultat rada fakultetskih stručnjaka: Jagodinka(1979.), Godominka (1985.), Kladovska bela (1979). Sorte novijeg datuma su Vožd(2012)  i Vladun(2021)

Radmilovac i CEFAH otvoreni su za posetioce 

Fakultet planira da u narednom periodu poveća učešće studenata u radu i razvoju oglednog dobra, prateći savremene tokove u obrazovanju i poslovanju. Vinčanska oaza “Radmilovac” sve češće je i na meti znatiželjnih posetilaca, koji tradicionalne turističke destinacije zamenjuju aktivnim odmorom u prirodi, uz priliku da nauče mnogo o genetskoj arhivi jugoistočne Evrope. Takođe, “Radmilovac” zauzima značajno mesto, ne samo u kraijeri, već i u srci brojnih nekadašnjih i sadašnjih studenata fakulteta. Svakako da retko koji fakutlet ima priliku da svojim studentima ponudi degustaciju vina kao sastavni deo nastavnog procesa. Zato je Poljoprivredni fakultet jedno od najboljih mesta za sticanje znanja, jer spaja tradiciju i inovaciju, teoriju i praksu.