Prehrambena tehnologija
Po predviđanjima, do polovine XXI veka svetska populacija bi mogla da dostigne broj od neverovatnih deset milijardi, usled čega će se svet suočiti sa ozbiljnim izazovom da se obezbedi dovoljna količina hrane koja je hranljiva, bezbedna, ukusna i proizvedena u uslovima održive proizvodnje. Studijski program Prehrambena tehnologija je namenjen onima koji sebe u budućnosti vide kao kvalifikovanog stručnjaka u jednoj od više različitih oblasti prehrambene industrije. Ovaj multidisciplinarni studijski program sastoji se od izučavanja fundamentalnih aspekata hrane (hemija i mikrobiologija hrane), zatim osnovnih postupaka proizvodnje i pakovanja hrane (tehnologija mlečnih, mesnih, konditorskih proizvoda, alkoholnih pića, duvana, ambalaže…) kao i upravljanja bezbednošću i kvalitetom hrane.

hrane
Tehnologija animalnih proizvoda
Na modulu Tehnologija animalnih proizvoda izučavaćeš poznavanje mesa, hemiju i fiziku mleka, obradu mesa, obradu mleka, prateće proizvode u industriji mesa, prateće proizvode u industriji mleka, tehnologiju mleka, tehnologiju mesa, mikrobiologiju animalnih proizvoda, kao i upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane, tretman otpadnih voda, upravljanje životnom sredinom u proizvodnji hrane, tehnologiju sladoleda, tehnologiju ribe, senzornu analizu animalnih proizvoda. Nastava na ovom modulu se odvija u savremeno opremljenim laboratorijama i organizovana je kroz interaktivan rad sa studentima i multimedijalne prezentacije. Bićeš u prilici da učestvuješ na domaćim i internacionalnim takmičenjima i festivalima i kreiraš svoj jedinstven i inovativan proizvod.
30
Broj obaveznih predmeta na smeru
8
Broj izbornih predmeta na smeru
40/8
Broj studenata po smeru, budžet / samofinansiranje
✓
Stručne prakse
Predmeti po godinama:
Obavezni:
Opšta hemija
Matematika I
Fizika
Analitička hemija
Organska hemija
Matematika II
Izborni:
Informatika
Sociologija
Biologija
Engleski jezik
Ruski jezik
Francuski jezik
Nemački jezik
Ekonomika i organizacija preduzeća
Inženjerska grafika
Fizičko – tehnička merenja
Napredne informatičke metode
Obavezni:
Hemija prirodnih proizvoda
Biohemija
Fizička hemija
Termodinamika
Mehaničke operacije
Biohemija hrane
Opšta mikrobiologija
Principi konzervisanja hrane
Toplotne i difuzione operacije
Ambalaža i pakovanje hrane
Obavezni:
Tehnološke osnove hlađenja
Poznavanje mesa
Hemija i fizika mleka
Statistika
Mikrobiologija animalnih proizvoda
Obrada mesa
Obrada mleka
Upravljanjem bezbednošću u proizvodnji hrane
Izborni:
Menadžment poslovnih sistema
Upravljanje životnom sredinom i proizvodnji hrane
Upravljanje kvalitetom u proizvodnji hrane
Bioprocesno inženjerstvo
Obavezni:
Tehnologija mesa I
Tehnologija mleka I
Tretman otpadnih voda
Tehnologija mesa II
Tehnologija mleka II
Senzorna analiza animalnih proizvoda
Stručna praksa
Izborni:
Tehnologija ribe
Tehnologija sladoleda
Sanitacija pogona
Tehnološko projektovanje
Diplomski rad
Bitni datumi
Ukoliko želiš da budeš student Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, onda je važno da znaš sledeće:
1
BESPLATNA PRIPREMNA NASTAVA
– maj 2023.
2
PRIJAVA KANDIDATA NA KONKURS
– jun 2023.
3
PRIJEMNI ISPIT
– jun 2023.
4
OBJAVLJIVANJE PRELIMINARNE RANG LISTE
– jul 2023.
5
OBJAVLJIVANJE KONAČNE RANG LISTE
– jul 2023.
6
UPIS
– jul 2023.
Zanimanje/mogućnosti nakon završenog fakulteta:
Diplomirani inženjer tehnologije
kompanije koje se bave proizvodnjom hrane
kompanije koje se bave preradom hrane
laboratorije za ispitivanje kvaliteta prehrambenih proizvoda
laboratorije za ispitivanje bezbednosti prehrambenih proizvoda
kontrolne laboratorije
inspekcijske službe
Bivši studenti budućim studentima
Srbija je zemlja u kojoj je poljoprivreda jedna od važnijih grana industrije i koja nam pruža veliki izbor zanimanja i zato mislim da svaki student koji upiše ovaj fakultet ima perspektivu da izabere čime će se baviti. Poljoprivredni fakultet je jedan od retkih fakulteta gde se stečeno znanje može primeniti u praksi kako u zemlji tako i u inostranstvu.
Dragana Duvnjak
tehnolog u proizvodnji u Industrija mesa Gombit d.o.o.
Studiranje na modulu Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane mi je pomoglo da izgradim sposobnost analitičkog sagledavanje i rešavanje problema, kako tehnoloških, tako i organizacionih. Imala sam priliku da savladam principe savremenog pristupa bezbednosti i kvaliteta hrane na industrijskom i globalnom nivou koje su od velikog značaja za moju karijeru.
Jelena Jovanović
doktorant na Fakultetu za bioinženjerske nauke Univerziteta u Gentu
Za mlade ljude koji su željni izazova i neprestanog usavršavanja posao u poljoprivrednoj grani, posebno u prehrambenoj industriji je idalan poziv. Posao je dinamičan, složen ali precizno proceduralno definisan, gde se od odabranih sastojaka na kraju dana dobije lepo upakovan i ukusan gotov proizvod čime zadovoljstvo nas koji učestvuju u samom procesu proizvodnje bude veće.
Jelena Žunić
Tehnolog u Industrija mesa Gombit d.o.o.
Povezanost profesora sa privredom i spremnost da studentima pomognu u daljem usavršavanju, ne samo sa teorijskim znanjem omogućava velike mogućnosti za buduće inženjere tehnologije. Poljoprivredni fakultet nudi mnogo mogućnosti samo treba umeti prepoznati i iskoristiti sav potencijal.
Jovana Lazić
koordinator razvojnog sektora (master inženjer tehnologije), Desing d.o.o.
S obzirom da trenutno sarađujem sa većinom prehrambenih industrija, veoma mi znači znanje iz svih tehnologija. Takođe, od velikog značaja mi je i znanje upravljanja bezbednošću i kvalitetom hrane. Verujem da se u Srbiji očekuje sve veća proizvodnja prehrambenih proizvoda. Da bi se ostvario taj napredak, biće neophodni prehrambeni inženjeri.
Jovica Mihailo
Sales Engineer Food and Water at Alfa Laval, Serbia
Znanje i iskustvo stečeni na Poljoprivrednom fakultetu su mi značajno pomogli da ostvarim svoje profesionalne ambicije i uspem u akademskom i korporativnom svetu. Ovom diplomom otvaraju vrata ka dobro plaćenom i cenjenom poslu, kako u Srbiju, tako i u inostranstvu. Verujem da se u Srbiji očekuje sve veća proizvodnja prehrambenih proizvoda. Da bi se ostvario taj napredak, biće neophodni prehrambeni inženjeri.
Nikola Stanišić
PhD, viši naučni saradnik/food application specialist
Stečena znanja i iskustva bila su ključna za uspeh u poslu kojim se bavim. Nivo i kvalitet nastave i vežbi je uticao da vrlo brzo upoznam terminologiju i shvatim ključne stvari prehrambene tehnologije koje sam kasnije dodatno nadograđivao. Kao diplomirani inženjer prehrambene tehnologije za vrlo kratko vreme sam mogao sva stečena znanja da implementiram u praksi i dobijem proizvode vrhunskog kvaliteta.
dr Radovan Đorđević
Tehnološko inženjerstvo/proizvodnja vina Vinarija Čokot, Starci
Prehrambena tehnologija daje velike mogućnosti za dalje izbore profesije. Naizgled jednostavne sirovine i hrana su zapravo mnogo složeniji nego što se mislli. Razlog zašto je dobro izabrati smer prehramene tehnologije – jeste hrana, koja je uvek budućnost; ljudi uvek moraju da se hrane, ma čime se bavili. Takođe već sada veliki značaj ima oblast – Bezbednost hrane i potrošača.
Slađana Mandić
Tehnolog za implementaciju zakonodavsta i tehnolosko tehnički nadzor u kompaniji Atlantic Štark
Znanje koje sam stekla na fakultetu mi mnogo znači u poslu kojim se bavim, kao profesor stučnih predmeta prehrambene struke. Osim stečenog znanja veoma mi znači i saradnja sa profesorima sa fakulteta u vidu konsultacija vezanih za posao, takođe i potrebne literature.
Slađana Stojilković
Profesor stručnih predmeta prehrambene struke zaposlena u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika “Sonja Marinković” u Požarevcu
Kroz studije sam dobila znanje o hrani, ne samo senzorno već i sastav hrane kao i proces proizvodnje. Studije su mi bile potvrda onoga čime zelim da se bavim u životu. Fakultet zaista pripremi studente u pogledu znanja, kako teorijskog tako i praktičnog za naredne profesionalne i poslovne korake.
Vesna Savić
Specialist Compliance Product Integrity at Ahold Delhaize, Holandija
Tehnologija konzervisanja i vrenja
Saznaćeš najoptimalnije načine sušenja voća i povrća kako bi se sačuvala senzorna i nutritivna svojstva tih namirnica, savremene aspekte pakovanja hrane, postupke proizvodnje piva i žestokih alkoholnih pića…Vrlo važna oblast istraživanja na ovom modulu je dobijanje novih piva sa specifičnim senzornim karakteristikama i povećanom biološkom vrednošću. U okviru modula tehnologija konzervisanja i vrenja bićeš u prilici da izučavaš o lekovitom i aromatičnom bilju i mogućnosti primene njihovih ekstrakata u industriji alkoholnih i bezalkoholnih pića i napitaka. Dugogodišnjim istraživanjima smo kreirali nove proizvode poput likera sa ekstraktima lekovitog i aromatičnog bilja i voća, kao i dodatkom zaslađivača i meda. Sutra ćeš ti, zajedno sa nama moći da napraviš neke nove proizvode i predstavljaš ih na mnogobrojnim domaćim i internacionalnim takmičenjima. Pored teorijske nastave, znanja ćeš sticati u najsavremenijim fakultetskim laboratorijama i u mini pivari u kojoj studenti imaju priliku da na praktičan način uče kako se pravi pivo.
30
Broj obaveznih predmeta na smeru
8
Broj izbornih predmeta na smeru
40/8
Broj studenata po smeru, budžet / samofinansiranje
✓
Stručne prakse
Predmeti po godinama:
Obavezni:
Opšta hemija
Matematika I
Fizika
Analitička hemija
Organska hemija
Matematika II
Izborni:
Informatika
Sociologija
Biologija
Engleski jezik
Ruski jezik
Francuski jezik
Nemački jezik
Ekonomika i organizacija preduzeća
Inženjerska grafika
Fizičko – tehnička merenja
Napredne informatičke metode
Obavezni:
Hemija prirodnih proizvoda
Biohemija
Fizička hemija
Termodinamika
Mehaničke operacije
Biohemija hrane
Opšta mikrobiologija
Principi konzervisanja hrane
Toplotne i difuzione operacije
Ambalaža i pakovanje hrane
Obavezni:
Tehnološke osnove hlađenja
Mikrobiologija biljnih proizvoda
Tehnologija voća i povrća
Bioprocesno inženjerstvo
Tehnologija voćnih sokova i osvežavajućih bezalkoholnih pića
Hlađenje i smrzavanje prehrambenih proizvoda
Stručna praksa
Izborni:
Tretman otpadnih voda
Tehnologija žita
Tehnologija ulja i masti
Tehnologija prirodnih i mineralnih voda
Upravljanje životnom sredinom u proizvodnji hrane
Poznavanje voća
Poznavanje grožđa
Statistika
Upravljanje bezbednošću u proizvodnji hrane
Upravljenje kvalitetom u proizvodnji hrane
Obavezni:
Tehnologija slada
Tehnologija vina I
Tehnologija jakih alkoholnih pića I
Tehnologija gotove hrane
Funkcionalna svojstva hrane
Tehnologija piva
Tehnologija vina II
Tehnologija jakih alkoholnih pića II
Završni rad
Izborni:
Senzorna analiza
Sanitacija pogona
Mikrobiološke metode analize hrane
Vinska kultura
Diplomski rad
Bitni datumi
Ukoliko želiš da budeš student Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, onda je važno da znaš sledeće:
1
BESPLATNA PRIPREMNA NASTAVA
– maj 2023.
2
PRIJAVA KANDIDATA NA KONKURS
– jun 2023.
3
PRIJEMNI ISPIT
– jun 2023.
4
OBJAVLJIVANJE PRELIMINARNE RANG LISTE
– jul 2023.
5
OBJAVLJIVANJE KONAČNE RANG LISTE
– jul 2023.
6
UPIS
– jul 2023.
Zanimanje/mogućnosti nakon završenog fakulteta:
Diplomirani inženjer tehnologije
kompanije koje se bave proizvodnjom hrane
kompanije koje se bave preradom hrane
laboratorije za ispitivanje kvaliteta prehrambenih proizvoda
laboratorije za ispitivanje bezbednosti prehrambenih proizvoda
kontrolne laboratorije
inspekcijske službe
Bivši studenti budućim studentima
Srbija je zemlja u kojoj je poljoprivreda jedna od važnijih grana industrije i koja nam pruža veliki izbor zanimanja i zato mislim da svaki student koji upiše ovaj fakultet ima perspektivu da izabere čime će se baviti. Poljoprivredni fakultet je jedan od retkih fakulteta gde se stečeno znanje može primeniti u praksi kako u zemlji tako i u inostranstvu.
Dragana Duvnjak
tehnolog u proizvodnji u Industrija mesa Gombit d.o.o.
Studiranje na modulu Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane mi je pomoglo da izgradim sposobnost analitičkog sagledavanje i rešavanje problema, kako tehnoloških, tako i organizacionih. Imala sam priliku da savladam principe savremenog pristupa bezbednosti i kvaliteta hrane na industrijskom i globalnom nivou koje su od velikog značaja za moju karijeru.
Jelena Jovanović
doktorant na Fakultetu za bioinženjerske nauke Univerziteta u Gentu
Za mlade ljude koji su željni izazova i neprestanog usavršavanja posao u poljoprivrednoj grani, posebno u prehrambenoj industriji je idalan poziv. Posao je dinamičan, složen ali precizno proceduralno definisan, gde se od odabranih sastojaka na kraju dana dobije lepo upakovan i ukusan gotov proizvod čime zadovoljstvo nas koji učestvuju u samom procesu proizvodnje bude veće.
Jelena Žunić
Tehnolog u Industrija mesa Gombit d.o.o.
Povezanost profesora sa privredom i spremnost da studentima pomognu u daljem usavršavanju, ne samo sa teorijskim znanjem omogućava velike mogućnosti za buduće inženjere tehnologije. Poljoprivredni fakultet nudi mnogo mogućnosti samo treba umeti prepoznati i iskoristiti sav potencijal.
Jovana Lazić
koordinator razvojnog sektora (master inženjer tehnologije), Desing d.o.o.
S obzirom da trenutno sarađujem sa većinom prehrambenih industrija, veoma mi znači znanje iz svih tehnologija. Takođe, od velikog značaja mi je i znanje upravljanja bezbednošću i kvalitetom hrane. Verujem da se u Srbiji očekuje sve veća proizvodnja prehrambenih proizvoda. Da bi se ostvario taj napredak, biće neophodni prehrambeni inženjeri.
Jovica Mihailo
Sales Engineer Food and Water at Alfa Laval, Serbia
Znanje i iskustvo stečeni na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu su mi značajno pomogli da ostvarim svoje profesionalne ambicije i uspem u akademskom i korporativnom svetu. Svim budućim studentima bih preporučio Poljoprivredni fakultet, jer se sa ovom diplomom otvaraju vrata ka dobro plaćenom i cenjenom poslu, kako u Srbiju, tako i u inostranstvu. Verujem da se u Srbiji očekuje sve veća proizvodnja prehrambenih proizvoda. Da bi se ostvario taj napredak, biće neophodni prehrambeni inženjeri.
Nikola Stanišić
PhD, viši naučni saradnik/food application specialist
Stečena znanja i iskustva tokom niza godina školovanja i usavršavanja su bila ključna za uspeh u poslu kojim se bavim. Nivo i kvalitet nastave i vežbi je uticao da vrlo brzo upoznam terminologiju i shvatim osnove i ključne stvari prehrambene tehnologije koje sam kasnije dodatno nadograđivao. Kao diplomirani inženjer prehrambene tehnologije za vrlo kratko vreme sam mogao sva stečena znanja da implementiram u praksi i dobijem proizvode vrhunskog kvaliteta.
dr Radovan Đorđević
Tehnološko inženjerstvo/proizvodnja vina Vinarija Čokot, Starci
Prehrambena tehnologija daje velike mogućnosti za dalje izbore profesije. Naizgled jednostavne sirovine i hrana su zapravo mnogo složeniji nego što se mislli. Razlog zašto je dobro izabrati smer prehramene tehnologije – jeste hrana, koja je uvek budućnost; ljudi uvek moraju da se hrane, ma čime se bavili. Takođe već sada veliki značaj ima oblast – Bezbednost hrane i potrošača.
Slađana Mandić
Tehnolog za implementaciju zakonodavsta i tehnolosko tehnički nadzor u kompaniji Atlantic Štark
Znanje koje sam stekla na fakultetu mi mnogo znači u poslu kojim se bavim, kao profesor stučnih predmeta prehrambene struke. Osim stečenog znanja veoma mi znači i saradnja sa profesorima sa fakulteta u vidu konsultacija vezanih za posao, takođe i potrebne literature.
Slađana Stojilković
Profesor stručnih predmeta prehrambene struke zaposlena u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika “Sonja Marinković” u Požarevcu
Kroz studije sam dobila znanje o hrani, ne samo senzorno već i sastav hrane kao i proces proizvodnje. Studije su mi bile potvrda onoga čime zelim da se bavim u životu. Fakultet zaista pripremi studente u pogledu znanja, kako teorijskog tako i praktičnog za naredne profesionalne i poslovne korake.
Vesna Savić
Specialist Compliance Product Integrity at Ahold Delhaize, Holandija
Tehnologija ratarskih proizvoda
Naučićeš kako se zrno prerađuje u brašno, hleb, pecivo, testenine, kojim postupcima se prerađuje repa i pretvara u jednu od najvažnijih sirovina – šećer. Saznaćeš koje se osnovne i pomoćne sirovine koriste u proizvodnji konditorskih proizvoda, kako se šećerno sirupni rastvori prerađuju do najrazličitijih bombonskih proizvoda, guma za žvakanje, deserata. Naučićeš i kako se uzgaja drvo kakaovac, kako se prerađuju kakao – zrna i postupcima dobijanja jedne od najomiljenijih poslastica – čokolade, ali i o načinima obrade testa u cilju proizvodnje različitih vrsta keksa i srodnih proizvoda keksu i poslastičarskih proizvoda. Saznaćeš koje biljke sa naših, ali i iz udaljenih područja mogu da budu izvor skroba – nezamenljive sirovine u mnogim granama prehrambene industrije. Na ovom modulu izučavaćeš postupke termičke obrade i usitnjavanja zrna kafe, saznaćeš koji se tipovi duvana gaje u Srbiji, ali i u svetu, o hemijskim komponentama duvanskog lista, tehnologiji obrade i prerade duvana.
30
Broj obaveznih predmeta na smeru
8
Broj izbornih predmeta na smeru
40/8
Broj studenata po smeru, budžet / samofinansiranje
✓
Stručne prakse
Predmeti po godinama:
Obavezni:
Opšta hemija
Matematika I
Fizika
Analitička hemija
Organska hemija
Matematika II
Izborni:
Informatika
Sociologija
Biologija
Engleski jezik
Ruski jezik
Francuski jezik
Nemački jezik
Ekonomika i organizacija preduzeća
Inženjerska grafika
Fizičko – tehnička merenja
Napredne informatičke metode
Obavezni:
Hemija prirodnih proizvoda
Biohemija
Fizička hemija
Termodinamika
Mehaničke operacije
Biohemija hrane
Opšta mikrobiologija
Principi konzervisanja hrane
Toplotne i difuzione operacije
Ambalaža i pakovanje hrane
Obavezni:
Tehnološke osnove hlađenja
Mikrobiologija biljnih proizvoda
Osnove proizvodnje konditorskih proizvoda
Tehnologija žita
Bioprocesno inženjerstvo
Tehnologija brašna
Tehnologija konditorskih proizvoda
Nepoželjne bioaktivne supstance hrane
Stručna praksa
Izborni:
Žita bez glutena i njihovi proizvodi
Upravljanje životnom sredinom u proizvodnji hrane
Statistika
Obavezni:
Tehnologija ulja i masti
Tehnologija duvana
Tehnologija slada i piva
Tehnologija šećera i skroba
Modifikacija ulja i masti
Tehnologija proizvoda od duvana
Izborni:
Tehnologija kafe i srodnih proizvoda
Tretman otpadnih voda
Tehnologija otpada u preradi ratarskih sirovina
Funkcionalna svojstva hrane
Senzorna analiza
Hladno ceđenja ulja
Tehnologija prerade soje
Diplomski rad
Bitni datumi
Ukoliko želiš da budeš student Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, onda je važno da znaš sledeće:
1
BESPLATNA PRIPREMNA NASTAVA
– maj 2023.
2
PRIJAVA KANDIDATA NA KONKURS
– jun 2023.
3
PRIJEMNI ISPIT
– jun 2023.
4
OBJAVLJIVANJE PRELIMINARNE RANG LISTE
– jul 2023.
5
OBJAVLJIVANJE KONAČNE RANG LISTE
– jul 2023.
6
UPIS
– jul 2023.
Zanimanje/mogućnosti nakon završenog fakulteta:
Diplomirani inženjer tehnologije
kompanije koje se bave proizvodnjom hrane
kompanije koje se bave preradom hrane
laboratorije za ispitivanje kvaliteta prehrambenih proizvoda
laboratorije za ispitivanje bezbednosti prehrambenih proizvoda
kontrolne laboratorije
inspekcijske službe
Bivši studenti budućim studentima
Srbija je zemlja u kojoj je poljoprivreda jedna od važnijih grana industrije i koja nam pruža veliki izbor zanimanja i zato mislim da svaki student koji upiše ovaj fakultet ima perspektivu da izabere čime će se baviti. Poljoprivredni fakultet je jedan od retkih fakulteta gde se stečeno znanje može primeniti u praksi kako u zemlji tako i u inostranstvu.
Dragana Duvnjak
tehnolog u proizvodnji u Industrija mesa Gombit d.o.o.
Studiranje na modulu Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane mi je pomoglo da izgradim sposobnost analitičkog sagledavanje i rešavanje problema, kako tehnoloških, tako i organizacionih. Imala sam priliku da savladam principe savremenog pristupa bezbednosti i kvaliteta hrane na industrijskom i globalnom nivou koje su od velikog značaja za moju karijeru.
Jelena Jovanović
doktorant na Fakultetu za bioinženjerske nauke Univerziteta u Gentu
Za mlade ljude koji su željni izazova i neprestanog usavršavanja posao u poljoprivrednoj grani, posebno u prehrambenoj industriji je idalan poziv. Posao je dinamičan, složen ali precizno proceduralno definisan, gde se od odabranih sastojaka na kraju dana dobije lepo upakovan i ukusan gotov proizvod čime zadovoljstvo nas koji učestvuju u samom procesu proizvodnje bude veće.
Jelena Žunić
Tehnolog u Industrija mesa Gombit d.o.o.
Povezanost profesora sa privredom i spremnost da studentima pomognu u daljem usavršavanju, ne samo sa teorijskim znanjem omogućava velike mogućnosti za buduće inženjere tehnologije. Poljoprivredni fakultet nudi mnogo mogućnosti samo treba umeti prepoznati i iskoristiti sav potencijal.
Jovana Lazić
koordinator razvojnog sektora (master inženjer tehnologije), Desing d.o.o.
S obzirom da trenutno sarađujem sa većinom prehrambenih industrija, veoma mi znači znanje iz svih tehnologija. Takođe, od velikog značaja mi je i znanje upravljanja bezbednošću i kvalitetom hrane. Verujem da se u Srbiji očekuje sve veća proizvodnja prehrambenih proizvoda. Da bi se ostvario taj napredak, biće neophodni prehrambeni inženjeri.
Jovica Mihailo
Sales Engineer Food and Water at Alfa Laval, Serbia
Znanje i iskustvo stečeni na Poljoprivrednom fakultetu su mi značajno pomogli da ostvarim svoje profesionalne ambicije i uspem u akademskom i korporativnom svetu. Ovom diplomom otvaraju vrata ka dobro plaćenom i cenjenom poslu, kako u Srbiju, tako i u inostranstvu. Verujem da se u Srbiji očekuje sve veća proizvodnja prehrambenih proizvoda. Da bi se ostvario taj napredak, biće neophodni prehrambeni inženjeri.
Nikola Stanišić
PhD, viši naučni saradnik/food application specialist
Stečena znanja i iskustva bila su ključna za uspeh u poslu kojim se bavim. Nivo i kvalitet nastave i vežbi je uticao da vrlo brzo upoznam terminologiju i shvatim ključne stvari prehrambene tehnologije koje sam kasnije dodatno nadograđivao. Kao diplomirani inženjer prehrambene tehnologije za vrlo kratko vreme sam mogao sva stečena znanja da implementiram u praksi i dobijem proizvode vrhunskog kvaliteta.
dr Radovan Đorđević
Tehnološko inženjerstvo/proizvodnja vina Vinarija Čokot, Starci
Prehrambena tehnologija daje velike mogućnosti za dalje izbore profesije. Naizgled jednostavne sirovine i hrana su zapravo mnogo složeniji nego što se mislli. Razlog zašto je dobro izabrati smer prehramene tehnologije – jeste hrana, koja je uvek budućnost; ljudi uvek moraju da se hrane, ma čime se bavili. Takođe već sada veliki značaj ima oblast – Bezbednost hrane i potrošača.
Slađana Mandić
Tehnolog za implementaciju zakonodavsta i tehnolosko tehnički nadzor u kompaniji Atlantic Štark
Znanje koje sam stekla na fakultetu mi mnogo znači u poslu kojim se bavim, kao profesor stučnih predmeta prehrambene struke. Osim stečenog znanja veoma mi znači i saradnja sa profesorima sa fakulteta u vidu konsultacija vezanih za posao, takođe i potrebne literature.
Slađana Stojilković
Profesor stručnih predmeta prehrambene struke zaposlena u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika “Sonja Marinković” u Požarevcu
Kroz studije sam dobila znanje o hrani, ne samo senzorno već i sastav hrane kao i proces proizvodnje. Studije su mi bile potvrda onoga čime zelim da se bavim u životu. Fakultet zaista pripremi studente u pogledu znanja, kako teorijskog tako i praktičnog za naredne profesionalne i poslovne korake.
Vesna Savić
Specialist Compliance Product Integrity at Ahold Delhaize, Holandija
Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Danas je sasvim uobičajeno da potrošači od proizvođača hrane ali i od svojih vlada zahtevaju primenu mera koje će obezbediti da na tržište može dospeti samo hrana prihvatljivog kvaliteta u kojoj je rizik od pojave izazivača bolesti sveden na minimum. Studirajući modul Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane moći ćeš da utičeš na kvalitet i bezbednost hrane koju jedemo. Izučavaćeš mikrobiologiju hrane, opasnosti u proizvodnji hrane, normativno regulisanje bezbednosti i kvaliteta hrane, upravljanje kvalitetom u proizvodnji hrane, tehnike poboljšanja kvaliteta hrane, upravljanje bezbednošću u proizvodnji hrane, procenu rizika bezbednosti hrane, organizaciju i akreditaciju laboratorija.
29
Broj obaveznih predmeta na smeru
9
Broj izbornih predmeta na smeru
40/8
Broj studenata po smeru, budžet / samofinansiranje
✓
Stručne prakse
Predmeti po godinama:
Obavezni:
Opšta hemija
Matematika I
Fizika
Analitička hemija
Organska hemija
Matematika II
Izborni:
Informatika
Sociologija
Biologija
Engleski jezik
Ruski jezik
Francuski jezik
Nemački jezik
Obavezni:
Hemija prirodnih proizvoda
Biohemija
Fizička hemija
Termodinamika
Mehaničke operacije
Biohemija hrane
Opšta mikrobiologija
Principi konzervisanja hrane
Toplotne i difuzione operacije
Ambalaža i pakovanje hrane
Obavezni:
Uvod u bezbednost hrane
Mikrobiologija hrane
Normativno regulisanje bezbednosti i kvaliteta hrane
Statistika
Upravljanje kvalitetom u proizvodnji hrane
Sanitacija pogona
Nepoželjne bioaktivne supstance hrane
Stručna praksa
Izborni:
Poznavanje i obrada mesa
Poznavanje i obrada mleka
Tehnološke osnove hlađenja
Osnove tehnologije mesa
Osnove tehnologije mleka
Obavezni:
Kontrola kvaliteta laboratorije
Upravljenje životnom sredinom u proizvodnji hrane
Statistička kontrola kvaliteta
Tehnike poboljšanja kvaliteta
Upravljanje bezbednošću u proizvodnji hrane
Senzorna analiza
Izborni:
Tehnologija voća i povrća
Tehnologija ulja i masti
Tehnologija jakih alkoholnih pića I
Tehnologija gotovo hrane
Osnove tehnologije vina
Tretman otpadnih voda
Tehnologija slada i piva
Bioprocesno inženjerstvo
Tehnologija brašna
Tehnologija konditorskih proizvoda
Tehnologija voćnih sokova i osvežavajućih bezalkoholnih pića
Higijenski inženjering i dizajn
Diplomski rad
Bitni datumi
Ukoliko želiš da budeš student Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, onda je važno da znaš sledeće:
1
BESPLATNA PRIPREMNA NASTAVA
– maj 2023.
2
PRIJAVA KANDIDATA NA KONKURS
– jun 2023.
3
PRIJEMNI ISPIT
– jun 2023.
4
OBJAVLJIVANJE PRELIMINARNE RANG LISTE
– jul 2023.
5
OBJAVLJIVANJE KONAČNE RANG LISTE
– jul 2023.
6
UPIS
– jul 2023.
Zanimanje/mogućnosti nakon završenog fakulteta:
Diplomirani inženjer tehnologije
kompanije koje se bave proizvodnjom hrane
kompanije koje se bave preradom hrane
laboratorije za ispitivanje kvaliteta prehrambenih proizvoda
laboratorije za ispitivanje bezbednosti prehrambenih proizvoda
kontrolne laboratorije
inspekcijske službe
Bivši studenti budućim studentima
Srbija je zemlja u kojoj je poljoprivreda jedna od važnijih grana industrije i koja nam pruža veliki izbor zanimanja i zato mislim da svaki student koji upiše ovaj fakultet ima perspektivu da izabere čime će se baviti. Poljoprivredni fakultet je jedan od retkih fakulteta gde se stečeno znanje može primeniti u praksi kako u zemlji tako i u inostranstvu.
Dragana Duvnjak
tehnolog u proizvodnji u Industrija mesa Gombit d.o.o.
Studiranje na modulu Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane mi je pomoglo da izgradim sposobnost analitičkog sagledavanje i rešavanje problema, kako tehnoloških, tako i organizacionih. Imala sam priliku da savladam principe savremenog pristupa bezbednosti i kvaliteta hrane na industrijskom i globalnom nivou koje su od velikog značaja za moju karijeru.
Jelena Jovanović
doktorant na Fakultetu za bioinženjerske nauke Univerziteta u Gentu
Za mlade ljude koji su željni izazova i neprestanog usavršavanja posao u poljoprivrednoj grani, posebno u prehrambenoj industriji je idalan poziv. Posao je dinamičan, složen ali precizno proceduralno definisan, gde se od odabranih sastojaka na kraju dana dobije lepo upakovan i ukusan gotov proizvod čime zadovoljstvo nas koji učestvuju u samom procesu proizvodnje bude veće.
Jelena Žunić
Tehnolog u Industrija mesa Gombit d.o.o.
Povezanost profesora sa privredom i spremnost da studentima pomognu u daljem usavršavanju, ne samo sa teorijskim znanjem omogućava velike mogućnosti za buduće inženjere tehnologije. Poljoprivredni fakultet nudi mnogo mogućnosti samo treba umeti prepoznati i iskoristiti sav potencijal.
Jovana Lazić
koordinator razvojnog sektora (master inženjer tehnologije), Desing d.o.o.
S obzirom da trenutno sarađujem sa većinom prehrambenih industrija, veoma mi znači znanje iz svih tehnologija. Takođe, od velikog značaja mi je i znanje upravljanja bezbednošću i kvalitetom hrane. Verujem da se u Srbiji očekuje sve veća proizvodnja prehrambenih proizvoda. Da bi se ostvario taj napredak, biće neophodni prehrambeni inženjeri.
Jovica Mihailo
Sales Engineer Food and Water at Alfa Laval, Serbia
Znanje i iskustvo stečeni na Poljoprivrednom fakultetu su mi značajno pomogli da ostvarim svoje profesionalne ambicije i uspem u akademskom i korporativnom svetu. Ovom diplomom otvaraju vrata ka dobro plaćenom i cenjenom poslu, kako u Srbiju, tako i u inostranstvu. Verujem da se u Srbiji očekuje sve veća proizvodnja prehrambenih proizvoda. Da bi se ostvario taj napredak, biće neophodni prehrambeni inženjeri.
Nikola Stanišić
PhD, viši naučni saradnik/food application specialist
Stečena znanja i iskustva bila su ključna za uspeh u poslu kojim se bavim. Nivo i kvalitet nastave i vežbi je uticao da vrlo brzo upoznam terminologiju i shvatim ključne stvari prehrambene tehnologije koje sam kasnije dodatno nadograđivao. Kao diplomirani inženjer prehrambene tehnologije za vrlo kratko vreme sam mogao sva stečena znanja da implementiram u praksi i dobijem proizvode vrhunskog kvaliteta.
dr Radovan Đorđević
Tehnološko inženjerstvo/proizvodnja vina Vinarija Čokot, Starci
Prehrambena tehnologija daje velike mogućnosti za dalje izbore profesije. Naizgled jednostavne sirovine i hrana su zapravo mnogo složeniji nego što se mislli. Razlog zašto je dobro izabrati smer prehramene tehnologije – jeste hrana, koja je uvek budućnost; ljudi uvek moraju da se hrane, ma čime se bavili. Takođe već sada veliki značaj ima oblast – Bezbednost hrane i potrošača.
Slađana Mandić
Tehnolog za implementaciju zakonodavsta i tehnolosko tehnički nadzor u kompaniji Atlantic Štark
Znanje koje sam stekla na fakultetu mi mnogo znači u poslu kojim se bavim, kao profesor stučnih predmeta prehrambene struke. Osim stečenog znanja veoma mi znači i saradnja sa profesorima sa fakulteta u vidu konsultacija vezanih za posao, takođe i potrebne literature.
Slađana Stojilković
Profesor stručnih predmeta prehrambene struke zaposlena u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika “Sonja Marinković” u Požarevcu
Kroz studije sam dobila znanje o hrani, ne samo senzorno već i sastav hrane kao i proces proizvodnje. Studije su mi bile potvrda onoga čime zelim da se bavim u životu. Fakultet zaista pripremi studente u pogledu znanja, kako teorijskog tako i praktičnog za naredne profesionalne i poslovne korake.
Vesna Savić
Specialist Compliance Product Integrity at Ahold Delhaize, Holandija
hrane
Mikrobiologija hrane
Ukoliko voliš da istražuješ i učiš o najstarijim stanovnicima naše planete – mikroorganizmima, Mikrobiologija hrane je pravi modul za tebe. Istraživaćeš i učićeš o patogenim bakterijama i virusima koji se prenose hranom kao i o primeni molekularnih metoda za detekciju patogenih u hrani. Pored toga izučavaćeš i spektar korisnih industrijskih mikroorganizama koji imaju značajnu ulogu u proizvodnji hrane. Studirajući modul Mikrobiologija hrane moći da utičeš na kvalitet hrane koju jedemo. Bićeš u prilici da učestvuješ na mnogobrojnim nacionalnim i međunarodnim projektima i tako doprineseš razvoju novih proizvoda, unapređenju tehnoloških procesa i postupaka u proizvodnji hrane.
29
Broj obaveznih predmeta na smeru
9
Broj izbornih predmeta na smeru
40/8
Broj studenata po smeru, budžet / samofinansiranje
✓
Stručne prakse
Predmeti po godinama:
Obavezni:
Opšta hemija
Matematika I
Fizika
Analitička hemija
Organska hemija
Matematika II
Izborni:
Informatika
Sociologija
Biologija
Engleski jezik
Ruski jezik
Francuski jezik
Nemački jezik
Ekonomika i organizacija preduzeća
Inženjerska grafika
Fizičko – tehnička merenja
Napredne informatičke metode
Obavezni:
Hemija prirodnih proizvoda
Biohemija
Fizička hemija
Termodinamika
Mehaničke operacije
Biohemija hrane
Opšta mikrobiologija
Principi konzervisanja hrane
Toplotne i difuzione operacije
Ambalaža i pakovanje hrane
Obavezni:
Osnove mikrobiologije hrane
Industrijski mikroorganizmi u hrani animalnog porekla
Genetika industrijskih mikroorganizama
Industrijski mikroorganizmi u hrani biljnog porekla
Mikrobiološko kvarenje hrane
Sanitacija pogona
Izborni:
Poznavanje i obrada mesa
Poznavanje i obrada mleka
Statistika
Funkcionalna svojstva hrane
Osnove tehnologije vina
Tehnologija gotove hrane
Tehnologija jakih alkoholnih pića 1
Osnove tehnologije mesa
Osnove tehnologije mleka
Senzorna analiza
Tehnologija voćnih sokova i osvežavajućih bezalkoholnih pića
Tehnologija brašna
Tehnologija konditorskih proizvoda
Tehnologija piva
Obavezni:
Probiotici i prebitici
Bioaktivne materije mikrobiološkog porekla
Tretman otpadnih voda
Bioreaktorsko inženjerstvo
Stručna praksa
Toksiinfikacije i intoksikacije hrane
Mikrobiološke metode analize hrane
Ekološka mikrobiologija
Izborni:
Upravljanje bezbednošću u proizvodnji hrane
Biotehnologija agroindustrijskog otpada
Mikrobiologija voda
Higijenski inženjering i dizajn
Diplomski rad
Bitni datumi
Ukoliko želiš da budeš student Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, onda je važno da znaš sledeće:
1
BESPLATNA PRIPREMNA NASTAVA
– maj 2023.
2
PRIJAVA KANDIDATA NA KONKURS
– jun 2023.
3
PRIJEMNI ISPIT
– jun 2023.
4
OBJAVLJIVANJE PRELIMINARNE RANG LISTE
– jul 2023.
5
OBJAVLJIVANJE KONAČNE RANG LISTE
– jul 2023.
6
UPIS
– jul 2023.
Zanimanje/mogućnosti nakon završenog fakulteta:
Diplomirani inženjer tehnologije
kompanije koje se bave proizvodnjom hrane
kompanije koje se bave preradom hrane
laboratorije za ispitivanje kvaliteta prehrambenih proizvoda
laboratorije za ispitivanje bezbednosti prehrambenih proizvoda
kontrolne laboratorije
inspekcijske službe
Bivši studenti budućim studentima
Srbija je zemlja u kojoj je poljoprivreda jedna od važnijih grana industrije i koja nam pruža veliki izbor zanimanja i zato mislim da svaki student koji upiše ovaj fakultet ima perspektivu da izabere čime će se baviti. Poljoprivredni fakultet je jedan od retkih fakulteta gde se stečeno znanje može primeniti u praksi kako u zemlji tako i u inostranstvu.
Dragana Duvnjak
tehnolog u proizvodnji u Industrija mesa Gombit d.o.o.
Studiranje na modulu Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane mi je pomoglo da izgradim sposobnost analitičkog sagledavanje i rešavanje problema, kako tehnoloških, tako i organizacionih. Imala sam priliku da savladam principe savremenog pristupa bezbednosti i kvaliteta hrane na industrijskom i globalnom nivou koje su od velikog značaja za moju karijeru.
Jelena Jovanović
doktorant na Fakultetu za bioinženjerske nauke Univerziteta u Gentu
Za mlade ljude koji su željni izazova i neprestanog usavršavanja posao u poljoprivrednoj grani, posebno u prehrambenoj industriji je idalan poziv. Posao je dinamičan, složen ali precizno proceduralno definisan, gde se od odabranih sastojaka na kraju dana dobije lepo upakovan i ukusan gotov proizvod čime zadovoljstvo nas koji učestvuju u samom procesu proizvodnje bude veće.
Jelena Žunić
Tehnolog u Industrija mesa Gombit d.o.o.
Povezanost profesora sa privredom i spremnost da studentima pomognu u daljem usavršavanju, ne samo sa teorijskim znanjem omogućava velike mogućnosti za buduće inženjere tehnologije. Poljoprivredni fakultet nudi mnogo mogućnosti samo treba umeti prepoznati i iskoristiti sav potencijal.
Jovana Lazić
koordinator razvojnog sektora (master inženjer tehnologije), Desing d.o.o.
S obzirom da trenutno sarađujem sa većinom prehrambenih industrija, veoma mi znači znanje iz svih tehnologija. Takođe, od velikog značaja mi je i znanje upravljanja bezbednošću i kvalitetom hrane. Verujem da se u Srbiji očekuje sve veća proizvodnja prehrambenih proizvoda. Da bi se ostvario taj napredak, biće neophodni prehrambeni inženjeri.
Jovica Mihailo
Sales Engineer Food and Water at Alfa Laval, Serbia
Znanje i iskustvo stečeni na Poljoprivrednom fakultetu su mi značajno pomogli da ostvarim svoje profesionalne ambicije i uspem u akademskom i korporativnom svetu. Ovom diplomom otvaraju vrata ka dobro plaćenom i cenjenom poslu, kako u Srbiju, tako i u inostranstvu. Verujem da se u Srbiji očekuje sve veća proizvodnja prehrambenih proizvoda. Da bi se ostvario taj napredak, biće neophodni prehrambeni inženjeri.
Nikola Stanišić
PhD, viši naučni saradnik/food application specialist
Stečena znanja i iskustva bila su ključna za uspeh u poslu kojim se bavim. Nivo i kvalitet nastave i vežbi je uticao da vrlo brzo upoznam terminologiju i shvatim ključne stvari prehrambene tehnologije koje sam kasnije dodatno nadograđivao. Kao diplomirani inženjer prehrambene tehnologije za vrlo kratko vreme sam mogao sva stečena znanja da implementiram u praksi i dobijem proizvode vrhunskog kvaliteta.
dr Radovan Đorđević
Tehnološko inženjerstvo/proizvodnja vina Vinarija Čokot, Starci
Prehrambena tehnologija daje velike mogućnosti za dalje izbore profesije. Naizgled jednostavne sirovine i hrana su zapravo mnogo složeniji nego što se mislli. Razlog zašto je dobro izabrati smer prehramene tehnologije – jeste hrana, koja je uvek budućnost; ljudi uvek moraju da se hrane, ma čime se bavili. Takođe već sada veliki značaj ima oblast – Bezbednost hrane i potrošača.
Slađana Mandić
Tehnolog za implementaciju zakonodavsta i tehnolosko tehnički nadzor u kompaniji Atlantic Štark
Znanje koje sam stekla na fakultetu mi mnogo znači u poslu kojim se bavim, kao profesor stučnih predmeta prehrambene struke. Osim stečenog znanja veoma mi znači i saradnja sa profesorima sa fakulteta u vidu konsultacija vezanih za posao, takođe i potrebne literature.
Slađana Stojilković
Profesor stručnih predmeta prehrambene struke zaposlena u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika “Sonja Marinković” u Požarevcu
Kroz studije sam dobila znanje o hrani, ne samo senzorno već i sastav hrane kao i proces proizvodnje. Studije su mi bile potvrda onoga čime zelim da se bavim u životu. Fakultet zaista pripremi studente u pogledu znanja, kako teorijskog tako i praktičnog za naredne profesionalne i poslovne korake.
Vesna Savić
Specialist Compliance Product Integrity at Ahold Delhaize, Holandija
Želiš da upišeš poljoprivredni fakultet?
Saznaj kroz koje sve korake moraš da prođeš da bi postao naš student i šta ti je sve potrebno od dokumenata.
Imaš dodatnih pitanja?
U tom slučaju, najbolje je da nas pozoveš, ili da nam pošalješ mejl
Društvene mreže
Copyright Ⓒ Poljoprivredni fakultet Beograd – Sva prava zadrzana