Poljoprivreda u doba Korone – da li nas je kriza pripremila za budućnost?

Poslednja godinu dana goruća tema u našoj državi, ali i u čitavom svetu jeste epidemija korona virusa koja će postati sinonim za početak treće decenije XX veka. Obeležila je 2020. godinu, sigurno korača i u 2021. godini, a i dalje je neizvesno koliko će još biti deo našeg života, svakodnevice i sada već usvojenih navika ponašanja. Epidemija je, sa jedne strane, bacila u senku i stavila u status mirovanja turizam, ugostiteljstvo, frizersko–kozmetičke salone, tržne centre, sport i rekreaciju, dok je sa druge strane enormno povećala potražnju i kupovinu osnovnih životnih namirnica.

Crno pšenice kao zrno zlata

Potrošačke navike kupaca su se promenile preko noći. Ovde ne govorimo samo o trci za još jednim paketom toalet papira, već i o mnogim drugim namirnicama. U prvom redu to su brašno, ulje, kvasac, potom jaja, voće i povrće, meso, hrana sa produženim rokom trajanja, testenine, smrznuto pecivo… Trenutna situacija nam je pokazala nepredvidivost tržišta, pa je tako u svetu, ali i kod nas, došlo do povećane potražnje i rasta cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Prva u tom redu svakako je pšenica – kao najvrednije zrno u doba epidemije. Povećanje potražnje i rast cena beleže i kukuruz, soja, stočni ječam i stočno brašno.

poljoprivreda u doba korone 001

Korona nam je probudila svest o značaju najvažnije privredne delatnosti – poljoprivrede, koja funkcioniše punim kapacitetom i u ovim okolnostima. Jer i kada sve stane, neko mora da proizvodi i distribuira najvažniji resurs – hranu. Sa sigurnošću možemo da potvrdimo da je poljoprivreda grana privrede koja ima sigurnu perspektivu, na šta nam ukazuje i organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization) koja procenjuje da svetska proizvodnja hrane do 2050. treba da poraste 70%, kako bi podmirila potrebe budućih deset milijardi stanovnika planete. Da bi to bilo moguće poljoprivreda se svakodnevno razvija: dronovi, senzori, robotika, veštačka intelegencija, informaciono – komunikacione tehnologije. Zato nam već danas nedostaju eksperti u tim oblastima, uzimajući u obzir i činjenicu da je naša zemlja agrarna, a da smo do sada iskoristi tek oko 30% njenih kapaciteta.

Preuzeto sa: The United Nations Food and Agriculture Organization estimated world… | Download Scientific Diagram

Poljoprivreda – posao sadašnjosti i budućnosti

Studiranje na Poljoprivednom fakultetu budućem studentu pružiće znanje sa kojim će moći da razume sve ključne elemente poljprivrede od proizvodnje, do krajnjeg proizvoda, agrobiznis, menadžement, tržište i marketing poljoprivrednih proizvoda, upravljanje finansijama i rizicima.

Mnoge multinacionalne kompanije iz oblasti poljoprivrede, prehrambene tehnologije, biotehnologije, konsultantske agencije, poljoprovredne apoteke, banke, osiguravajuće kuće, državne institucije i uprava otvaraju vrata diplomiranim agroekomonistima i inženjerima Poljoprivrednog fakulteta Beogradskog univerziteta. Pored toga fakultet budućim studentima pruža praktična znanja i preduzetnički duh kako bi sutra nastavili rad na svom poljoprivrednom gazdinstvu, ili pokrenuli sopstveni biznis.

Kompletna znanja za buduća zvanja

Svaki studijski program pružiće širok opseg teorijskih znanja koja će tokom studiranja moći da se primene i u praksi. Agroekonomija nudi multidisciplinarna znanja iz različitih oblasti agrarne ekonomije. Za sticanje znanja iz primarne, biljne proizvodnje, na raspolganju su čak četiri modula: Ratarststvo i povrtarstvo, Voćarstvo i vinogradarstvo, Upravljanje zemljištem i vodama ili Hortikultura. Savremena znanja iz agronomije, tehnike i informacionih tehnologija pruža program Biotehnički i informacioni inženjering. Ljubitelji prirode i životinja pronaći će se na smeru zootehnika. O zaštiti životne sredine, proizvodnji hrane, kvalitetu i bezbednosti hrane koju jedemo izučava se na smerovima Zaštita životne sredine u proizvodnji hrane i Prehrambenoj tehnologiji. Svaki smer obezbeđuje savremena znanja i siguran put u ovim poljuljanim vremenima.

U trenucima krize se jasno vidi koja su zanimanja od esencijalnog značaja za naš život i naše bolje sutra, u kakvim god okolnostima da se nalazimo. Studiranje na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu je investicija u sigurnu budućnost.