Korak ispred svog vremena – inovativne ideje prehrambenih tehnologa

Na svetskom tržištu se svake godine uvede nekoliko desetina hiljada novih, prehrambenih proizvoda. Veliki proizvođači imaju čitave timove čiji je zadatak da osmisle inovativne proizvode, u nadi da će osvojiti tržište i postati trend.

Studenti evropskih visokoobrazovnih ustanova već dugi niz godina imaju priliku da predstave svoje inovativne prehrambene proizvode na takmičenju inkubatora “stvarih ideja” ECOTROPHELIA. Ovo takmičenje podrazumeva pripremu i prezentaciju proizvoda namenjenih za ishranu ljudi, a proizvodi moraju biti inovativni po najmanje jednom kriterijumu i u potpunosti spremni za distribuciju ka krajnjem korisniku. Dakle, ne samo da receptura mora biti definisana i testirana, već proizvod mora imati naziv, pakovanje i brending. 

Da li ste ikada probali žir?

 Većina ovih novih proizvoda jeste samo varijacija na temu postojećih, mada se povremeno pojave i oni koju uvode neku novu životnu namirnicu u ishranu ljudi. Upravo jedan takav proizvod su osmislili studenti Prehrambene tehnologije, Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. 

Timovi studenata Prehrambene tehnologije Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, godinama unazad osvajaju visoke pozicije na ovom takmičenju, a jedan od interesantnijih proizvoda jeste topla čokalada od žira, za koji su osvojili prvo mesto na takmičenju 2018. godine. Nagrađeni “Acornico” studentskog tima “Ekofamilija” u svom sastavu ima čak 10% sirovine žira, namirnice koja je slabo zastupljena u ishrani ljudi, upkos svojim nutritivnih vrednostima. Pobednički tim su činili Nataša Smiljanić, Simona Jaćimović, Veselin Pelić, Marko Matejić.

 Slatka MOCaMELA – prava poslastica za iskusne sirokusce

Studenti Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu osvojili su prvu nagradu i 2019. godine, kada su publici i stručnom žiriju predstavili sir od parenog testa obogaćen melasom i medom. Osim punog, slatkastog ukusa, ovaj proizvod mami i svojim interesantnim mermernim izgledom, ali i pakovanjem. Osim na ECOTROPHELIA takmičenju, pobednički tim učestvovao je i na drugim sajmovima i takmičenjima. Na prestižno ANUGA takmičenju u Kelnu, zauzeli su sedmo mesto i tako postigli jedan od najboljih rezultata koje je naša država imala na tom takmičenju. Tim su činili studenti Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Ana Nedeljković, Dušan Đurić, Jana Simonović, Nikola Mimić, Marija Hristov, i Dejana Kolović sa Ekonomskog fakulteta. 

Interesantno je da su iste godine na takmičenju ECOTROPHELIA i drugo mesto zauzele studentkinje Poljoprivrednog fakulteta Katarina Topalović i Zlata Ratković,  sa proizvodom SoPro, i tako potvrdili da je ova visokoobrazovna ustanova u samom vrhu kada je reč o inovacijama u proizvodnjih hrane. SoPro, proteinski veganski šejk od soje sa dodatkom probitoskih bakterija inovativan je po svom sastavu, i bogat hranljivim materijama.

I prethodnih godina, studenti su učestvovali i beležili dobre rezultate na ovim i sličnim takmičenjima sa proizvodima kao što su dezerti na bazi žita i malina (Roundy, 2017), bezalkoholno piće na bazi 12 biljaka (Bubble Team, 2015) i penušavo vino od maline, niskog alkoholnog sadržaj (Spark, 2013)

Zanimljivi predmeti, sjajni profesori, maštovite kolege i dobre prilike

Studiranje, srećom, nije svedeno na puko usvajanje teorije, već se kroz stručnu praksu, međuinstitucionalne i saradnje sa liderima u oblasti proizvodnje hrane zasniva na osvajanju tržišta, kroz inovativne proizvode. Studenti smera Prehrambena tehnologija kroz ovakve prilike imaju mogućnost da razumeju sve elemente nastanka i plasiranja proizvoda u savremenim tržišnim uslovima. Svi elementi su podjednako važni – i sam proces proizvodnje, nutritivne vrednosti proizvoda i visoka ekološka svest, ali i brendiranje, konkuretnost i profitabilnost. Svakako da studenti postaju eksperti u svom domenu – prehrambenoj tehnologiji, ali im u tome pomaže i sticanje uvida i znanja iz drugih oblasti, te postaju kompletne ličnosti i veoma uspešni i inovativni lideri.