7 razloga zbog kojih je Poljoprivredni fakultet pravi izbor za tebe

7 razloga za poljoprivredni fakultet 00003

Odabir fakulteta ume da bude vrlo stresan zadatak , ne samo za budućeg studente, već i za roditelje/staratelje. Naša namera je da vam pomognemo u toj odluci, i pomognemo da stvari sagledate iz malo drugačijeg ugla. Postoji mnogo razloga zbog kojih je studiranje na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu odličan izbor, a evo i sedam specijalno odabranih, koji ti mogu pomoći da doneseš pravu odluku.

#1 Zanima te IT, AI i slične oblasti

Svakako da pametni uređaji nisu prva asocijacija koju imamo, kada je reč o poljoprivredi. Međutim, situacija na terenu pokazuje da je proces proizvodnje hrane za potrebe čovečanstva direktno zavisan od upotrebe tehnologije. Sve više se i u procesu dizajniranja poljoprivrednih mašina koristi veštaka inteligencija, a najpoznatiji svetski prozivođači poljoprivrednih mašina u svoje proizvode ugrađuju pametne uređaje. Superkomjuteri se koriste za proračunavanje i prognoziranje vremenskih prilika, dronovi nadgledaju polja, a tableti u kombajnima računaju prinos i profit, uz minimalna odstupanja. 

Kako potreba za primenom pametnih tehnologija u poljoprivredi raste, tako raste i potreba za stručnjacima –  IT inženjerima koji umeju da stečeno znanje primene u oblasti poljoprivrede i tako pomognu čitavoj industriji. Na smeru Biotehnički i informacioni inženjering Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, možeš da stekneš upravo takva, konkretna i upotreba znanja, koje će ti kasnije otvoriti put u svet agrarnog IT-a, i omogućiti da radiš na izuzetno plaćenih i zanimljivim pozicijama. 

#2 Botanika ti je prva ljubav, a entomologija druga

Poljoprivredni fakultet je fakultet za prirodnjake. Različiti smerovi nude različite predmete iz oblasti prirodnih nauka, ali i susrete sa egzotičnim vrstama, poput fazmida – insekata neobičnog izgleda, koje ćeš imati priliku da posmatraš u laboratorijskim uslovima  

Smer Biljna proizvodnja sjajan je izbor za sve one koji vrhunskom umetnošću smatraju crtež mikroskopskog prikaza građe lista, koji umeju da razlikuju “Stenlejku” od “Čačanske rodne”, ili barem žele da steknu takvu veštinu, i koji razumeju da ključnu ulogu u proizvodnji biljne hrane imaju zemljište i voda. Uz to, jedan 

#3 Veruješ da se naš odnos prema okolini i proizvodnji hrane mora suštinski promeniti

Teško je zamisliti ostrašćenog vegana kako upisuje Poljoprivredni fakultet, ako ni zbog čeg drugog, onda zbog šoka koji ga očekuje tokom prvih susreta sa himerama i embrionima životinja u teglama. I svakako da je poljoprivreda, kao grana, mnogo grešila u prošlosti, kada se više vodilo računa o profitu, nego o okolini i održivosti. Međutim, danas stvari stoje drugačije i glas ekologa se uvažava. Nacije širom sveta traže načine da krug proizvodnje hrane u potpunosti učine održivim, i na taj način stižu i do veće profitabilnosti

7 razloga za poljoprivredni fakultet 00005

Ako zaista želiš da menjaš svet, prvo moraš da razumeš da se on sastoji od mnoštva kompleksnih odnosa, u kojima promena u jednom sektoru za sobom vuče niz promena u svim ostalim sektorima. Sticanje opšteg znanja, pomoći će da uvidiš najbrže i najlakše načine da doprineseš promeni koja ti je važna. A predmeti kao što je Biodiverzitet u poljoprivredi, Obnovljivi izvori energije, Zaštita životne sredine u stočarstvu, i mnogi drugi, daće ti znanje i napraviti od tebe stručnjaka u oblasti Zaštite životne sredine u prozivodnji hrane. 

#4 Smatraš da su životinje sjajna bića, od kojih se može mnogo naučiti

Smer Zootehnika jedan je od klasičnih predstavnika Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Na ovom smeru izučavaju se naučni stručni aspekti govedarstva, konjarstva, kozarstva, pčelarstva, i drugih zajednica životinja koje su od posebnog značaja za ishranu ljudi i drugih životinja. Studiranje na ovom smeru pružiće ti veoma zanimljiva znanja o životu i ponašanju životinja, njihovoj ishrani, potrebama, navikama i funkciji u kompleksnim ekosistemima

Osim što ćeš naučiti kako su nastale savremene sorte domaćih životinja, naučićeš mnogo i proizvodnji meda, uzgajanju ukrasnih sorti vodenih biljaka, beskičmenjaka i riba, i važnosti očuvanja autohtonih životinjskih vrsta, koje su temelj ne samo domaće, već i evropske stočarske proizvodnje. 

#5 Zanima te ekonomija, liderskog si duha i voliš da radiš sa ljudima 

Ekonomske nauke još uvek su veoma popularan izbor među budućim studentima. Međutim, ono sa čime se određenih broj svršenih studenata suočava, jeste nedostatak posla. Jedan od ključnih razloga za to, jeste to što se na tržištu rada sve više traže multidisciplinarni stručnjaci, koji poseduju znanja iz više oblasti. Neka od najtraženijih i najplaćenijih zanimanja danas jesu pozicije predstavnika kompanija u oblasti hrane, semenske proizvodnje, životinjske hrane, ali i bankari koji rade na poslovima kreditiranja poljoprivrednika. 

Kompanije zapošljavaju stručnjake koji osim znanja u oblasti ekonomije i marketing, imaju visoko znanje u određenoj oblasti, u ovom slučaju poljoprivrede i proizvodnje hrane. Smer Agroekonomija osim stručnog znanja, nudi ti mogućnost da se već tokom studiranja bliže upoznaš sa radom državnih institucija i privatnih kompanija i postaneš stručnjak koji zna kako da primeni teorijsko znanje. Studenti koji završe ovaj smer, postaju lideri i nosioci odluka u domaćim i stranim kompanijama.

#6 Inovativnost je tvoja jača strana i čini ti se da je mikroskop najbolji izum ikada

Prehrambeni tehnolozi imaju ključnu ulogu u proizvodnji savremene hrane. Upravo su oni stručnjaci koji kombinuju osnovne prehrambene sastojke vodeći računa o zdravstvenoj ispravnosti, ali i o ukusu, teksturi, strukturi i svim drugim aspektima jednog gotovog proizvoda. Zahvaljujući njima imamo aromatične sireve, čipseve sa različitim ukusima, proteinske šejkove, ali i kondenzovano mleko, zdravo meso i jaja i dugoročno zagarantovanu bezbednost hrane.

7 razloga za poljoprivredni fakultet 00001

Studenti smera Prehrambena tehnologija imaju priliku da tokom studija pokažu svoju inovativnost, upotrebe stečeno znanje i osvoje vredne nagrade na prestižnog takmičenju Ecotrophelia. Fakultet i partnerske kompanije omogućavaju studentima da svoje kreativne ideje sprovedu u delo, a kasnije i da se zaposle u domaćim i stranim kompanija kao izuzetno cenjeni stručnjaci. 

#7 Ti si u duši doktor za biljke

Na prvi pogled neobičan, smer Fitomedicina obučava jedan od najznačnijih kadrova, kada je reč o proizvodnji biljne hrane. Potrebe savremenog sveta za biljnom hranom prevazilate milijarde tona na godišnjem nivou. Put koji biljka pređe od semena do ploda, odnosno novog semena ispunjen je mnogim izazovima, a posao fitomedicinara sastoji se u tome da biljkama omoguće zdrav i uspešan rast i razvoj, i tako se postaraju da biljni proizvodi koje konzumiramo budu najboljeg mogućeg kvaliteta. 

Studiranje na ovom smeru otvara vrata domaćih i stranih naučno-istraživačkih institucija, i pruža znanje iz širokog spektra oblasti fitomedicine, na osnovu kojih svršeni studenti postaju kompetentni stručnjaci koji samostalno mogu da dijagnostikuju i prognoziraju učinke štetnih organizama, kritički procene rizike i štete, i aktivno doprinesu razvoju oblasti fitomedicine na državnomi svetskom nivou. 

#BONUS razlog: Zato što je studiranje u Zemunu druga priča

Studiranje na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu znači da si dovoljno blizu Beograda da ne propustiš nijedan važan događaj i provod, ali i dovoljno daleko da bi ti studiranje ostalo prioritet. Uz to, tu su ti i Dunav i Gardoš, a zahvaljujući dobroj mreži gradskog prevoza, za čas stižeš do Zelenog venca i Centra Beograda, Ade, Beograda na vodi i Kalemegdana. Za one kojima je šetnja omiljena rekreacija, šetalištem uz Dunav možeš stići do Brankovog mosta za nekih sat i po, preći Savu i popeti se u Knez Mihailovu.

7 razloga za poljoprivredni fakultet 00002